29 juni 2011

Somrig Fläderblomsaft.

"Slängde" ihop en sats med fläderblomsaft när jag kom hem från jobbet idag. Just nu står den i kylen och blandar aromer, hoppas det smakar om en vecka!
__________

20 fläderblomklasar
2 citroner
2kg strösocker
80g (ca 2 påsar) vinsyra
1 vaniljstång
3 bitar kanel
1,5 l kokande vatten

Klipp bort grova själkar, borsta citronerna och skär i tunna skivor. Blanda socker och vinsyra. Dela kanelen och vaniljstången i mindre bitar.


Varva alla ingredienser i en kruka/hink/burk med lock.
  

Häll försiktigt över det kokande vattnet och se till att det blandas ordentligt med sockret och resten av ingredienserna.


Låt stå svalt och övertäckt i 8-10 dagar och rör om lite då och då.


Sila saften och frys den gärna (i mindre förpackningar, typ istärningar). Saften blir ganska högkoncentrerad så späd med vatten vid servering. Perfekt svalkande vid beachen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar